3WORKS  Gazononderhoud : eenmalig of met onderhoudscontract

Een woordje uitleg

 

              

 

 

      

               

                         

ONZE WERKWIJZE


Het onderhouden van een gazon is meer dan afrijden alleen : kale plekken inzaaien , ontmossen , kalk aanbrengen , onkruidbestrijding en bemesten is ELK JAAR noodzakelijk om uw gazon in een goede conditie te houden .

 

We geven U 9 tips om zelf een prachtige grasmat te blijven bezitten .

 

1) Onderhoud uw gazon regelmatig .
Elke week een beetje tijd steken in het onderhoud van uw, dit voorkomt dat het hele gazon moet worden omgespit om het opnieuw in te zaaien. Als u het kunt opbrengen om elke dag 5 minuten aan uw gazon te werken, zult u altijd in het bezit blijven van een egaal groen gazonnetje ;-).

2) Maai het gras niet te kort .
Maaien kost tijd, maar het gras groeit langzamer als u het wat langer laat. Het is gemakkelijker om wat vaker, maar minder kort te maaien. Langzaam groeiend gras dat wat langer wordt gelaten, heeft minder water en voeding nodig en kan tegen een stootje. Als de maaimessen wat hoger (3 a 4 cm) staan, loopt u ook minder kans de groeikernen uit de grasplantjes te maaien, wat lelijke kale bruine plekken geeft.

 

3) Het gazon bemesten
Gebruik de beste gazonmest voor de regelmatige groei van het gras, zonder sterke groeipieken. De langzaam vrijkomende meststoffen werken wel 6 maanden lang. Geef geen voeding in december t/m januari, want in deze periode groeit het gazon niet en is het erg gevoelig voor schimmelziekten en bevriezingen. Sommige kant-en-klare meststoffen zijn direct een onkruidbestrijder, daarmee slaat u twee vliegen in één klap. Dat bespaart tijd en geld! Pas meststoffen, onkruidverdelgers en producten die dat combineren uitsluitend volgens de gebruiksaanwijzing toe. Een overdosis doet het gras geen goed en is weggegooid geld!

4)
Onkruid bestrijden
Zo nu en dan moet u het onkruid bestrijden. Doe dat minimaal een week na een maaibeurt, dan heeft het onkruid weer voldoende blad gevormd (dat trekt wat makkelijker). Laat een e.v.t. onkruid bestrijder vier dagen inwerken voordat u weer gaat maaien. Hark geen levend mos los, want dat verspreid de mosdeeltjes en versnelt de mosgroei. Gebruik een mosbestrijder om het mos te doden. Hark het na twee weken - als het bruin geworden is - bij elkaar. Als u in een bos omgeving woont kunt u beter moedertje natuur haar gang laten gaan, het is zo ongeveer dweilen met de kraan openen. Een gazon kan er prachtig uitzien als er madeliefjes en andere bloemen in bloeien. Zo'n weide-achtige aanblik hoort in een natuurtuin thuis. Het is niet bedoeld om erop te lopen, u hoeft minder vaak te maaien, maar u moet het gras ook niet helemaal laten verdwijnen.

5)
Vervilting tegengaan
Soms moet u enkele malen per jaar verticuteren, vooral als u kinderen heeft die het gras veelvuldig betreden. Gebruik een verticuteerhark of koop/huur een verticuteermachine met holle tanden . Het gras kan snel verdichten, zeker als er kinderen op het gras gaan spelen. Bij voldoende ruimte zou u ze een eigen plek geven om op te voetballen enz.

6) Sterk verdichte bodem
Een sterk verdichte bodem veroorzaakt slechte groei, kale plekken en veel onkruid. Strooi eens per jaar scherp zand over het gras om dat effect tegen te gaan.

7)
Kanten knippen
Het netjes kanten knippen langs een gazon vraagt veel tijd. Voorkom dat door een metalen gazonrand of maaistrip om het gazon aan te brengen.

8)
Kies een eenvoudige vorm
Vreemde hoeken en ingewikkelde gazonvormen zijn tijdrovend in onderhoud. Leg gazonranden recht of in ruime soepele bochten; vermijd scherpe wendingen. Dat maait veel makkelijker. Om bomen, palen en ornamenten heen maaien is lastig. Vermijd zulke moeilijke plekken al bij aanleg; zorg dat u gemakkelijk kunt maaien. Dan blijft er meer tijd over om echt van uw gazon te genieten.

9) Water geven is belangrijk
Als u water geeft, doe het dan goed! Een flinke plens water eens per veertien dagen is beter dan iedere dag een beetje. Het kost u bovendien veel minder tijd.


 

                                                                                                                                 HOME

                                                                                                 BACK

 

 

                                         3Works.be © 2003 • Privacy Policy • Terms Of Use